Terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen is een belangrijke factor bij het maken van een keuze of de zonnepanelen kiezen een goed idee is. De terugverdientijd van de panelen is afhankelijk van een aantal factoren. Daarom is het wel ook goed om precies te weten hoe dit zit. Aan de hand van al die kennis is het dan gemakkelijk mogelijk om een goede keuze te maken. Het gaat dan niet alleen maar om de prijs van de panelen als investering. Al speelt dit natuurlijk wel ook een belangrijke rol. Kijk daarom ook naar de volgende zaken die hier een rol in spelen. Meer info op buildsmart-energy.eu

De kosten van de panelen

In de eerste plaats is het natuurlijk wel belangrijk om het over de prijs te hebben. De terugverdientijd van zonnepanelen is alleen te berekenen wanneer je weet hoeveel je moet gaan terugverdienen. De prijs bestaat vaak uit de kosten voor de onderdelen, zoals de panelen en de omvormer, en de kosten voor het installeren. Die totale prijs neem je als basis. Aan de hand daarvan ga je dan rekenen. Op die manier is het goed mogelijk om precies te weten te komen wat je nodig hebt. Het rekenen doe je aan de hand van de volgende zaken.

De subsidies en dergelijke

De prijs voor de panelen ga je vervolgens eventueel verminderen met kortingen. Denk dan bijvoorbeeld aan subsidies van de overheid. Of denk bijvoorbeeld aan kortingen die door de fabrikant worden gegeven. Dit is wel belangrijk om mee te wegen, want dit verandert natuurlijk de basisprijs waarmee je moet gaan rekenen als je de terugverdientijd van zonnepanelen moet gaan berekenen. De subsidies kunnen wel verschillen voor bijvoorbeeld ondernemers of particulieren. Het is dus wel belangrijk om goed in de gaten te houden welke zaken op dat moment van kracht zijn. Dit moet je goed meewegen in de prijs.

De mogelijkheden van de panelen

Het terugverdienen doe je aan de hand van de prestaties van de zonnepanelen. Denk dan aan zaken zoals het soort panelen en de kwaliteit van de panelen. Daarnaast is ook de manier waarop ze geplaatst zijn natuurlijk een factor. Hoeveel zon vangen ze direct op? Dit bepaalt allemaal hoeveel energie je kan opwekken. De energie die je opwekt en terug levert wordt in mindering gebracht op je energiekosten. Die mindering is wat je nodig hebt om je investering terug te verdienen. Zo bereken je dus je terugverdientijd van de zonnepanelen op een goede manier.

In de praktijk

In de praktijk is het zo dat de terugverdientijd van zonnepanelen binnen enkele jaren wel is te doen. Het is vooral ook belangrijk om te weten dat de panelen gemiddeld 25 jaar meegaan. Dat betekent dus dat de panelen dan ook nog vele jaren geld opbrengen. Het is simpelweg een kwestie van het rendement in mindering brengen op de aanschafprijs. Op die manier is goed uit te rekenen wat dan de precieze terugverdientijd is. Door de variabelen is het dus wel ook per situatie net even anders. Neem dit wel mee in de berekening die je doet.