Vergunning zonnepanelen

Is er een vergunning voor zonnepanelen nodig? Mag je deze gewoon plaatsen of is er eerst een overleg nodig? Het is goed om te bekijken hoe dit precies in elkaar zit. Er zijn namelijk verschillende antwoorden op deze vraag. Soms is het dus wel zo dat er een vergunning nodig is. In de meeste gevallen is dit echter niet zo. Dat maakt het dus ook belangrijk om te weten hoe dit zit. Het is bijvoorbeeld ook belangrijk om te weten wie dit bepaalt. Aan de hand van de volgende informatie is hier veel duidelijkheid over te krijgen. Let hier dus op.

Wanneer geen vergunning?

Dit is eigenlijk de vraag die het gemakkelijkst te beantwoorden is. Het is namelijk in het overgrote deel van de gevallen zo dat er geen vergunning nodig is. De zonnepanelen of zonnecollectoren mogen dan gewoon zonder probleem direct op het dak geplaatst worden. Dit is eigenlijk ook overal hetzelfde. Daarom is het vaak ook gemakkelijk mogelijk om direct een afspraak te maken met de installateur en gewoon te zorgen dat de panelen op het dak worden gelegd. Er zijn enkele gevallen waarin de situatie net even anders ligt. Het is dan belangrijk om te weten wat te doen.

In welke gevallen wel?

Er zijn enkele gevallen waarin wel een vergunning moet worden aangevraagd. Het plaatsen van zonnepanelen of zonnecollectoren moet dan eerst worden goedgekeurd. Dit is het geval wanneer er specifieke punten over deze zaken in het bestemmingsplan zijn opgenomen. Dit hoeft niet te betekenen dat er geen kans is dat het mag. Het is alleen wel zeer belangrijk om dan eerst een aanvraag te doen. Op die manier is er zekerheid over de mogelijkheden. Het is niet lastig om deze aanvraag in te dienen. Dat kan gewoon bij de gemeente worden gedaan. Dat werkt op de volgende manier het best.

Nakijken en aanvragen

Om erachter te komen of een vergunning nodig is, is het gemakkelijkst om naar de gemeente te stappen. Daar is de informatie altijd te vinden. Door een vergunningscheck te doen is direct duidelijkheid te krijgen. Bovendien is het ook nog eens zo dat er dan direct gehandeld kan worden. Indien een vergunning nodig is, dan kan die op deze plek ook direct worden aangevraagd. Zo wordt het hele proces ook direct in gang gezet. Dit is natuurlijk wel zo gemakkelijk. Bij de gemeente is ook precies te achterhalen wat allemaal nodig is om al deze zaken te verzorgen.

Goed opletten op de regels

Dat er in veel gevallen geen vergunning nodig is, betekent niet dat dat dan ook alles direct geoorloofd is. Het is vaak wel zo dat er allerlei regels zijn waaraan voldaan moet worden. Om die reden is het ook slim om het plaatsen niet zelf te doen. Het is veel slimmer om een installateur in te schakelen die weet hoe dit het best aangepakt kan worden. Dat maakt het alleen maar gemakkelijker om te zorgen dat alles op orde is. Daarbij wordt dan ook rekening gehouden met alle regels die op dat moment van kracht zijn.