Wat is een waterontharder en hoe werkt het?

Een waterontharder verwijdert mineralen die een waterhardheid creëren, een van de meest voorkomende waterkwaliteitsproblemen die een huiseigenaar tegenkomt. Hard water vernietigt apparaten, laat filmy soap scum achter in badkamers en keukens, en droogt haar en huid uit. Met meer dan 85% van de Verenigde Staten die afhankelijk zijn van hard water voor hun koken, schoonmaken en baden, dienen waterontharders een vitaal doel. Een waterontharder bespaart u van het vervangen van voortijdig geruïneerde waterverwarmers, geschubde kraankoppen, en uren en uren van het opruimen van zeepachtige resten. Investeren in een waterontharder bespaart u tijd, energie en geld, en beschermt uw huis en uw eigendom.

Lees meer over:Waterontharder plaatsen: online info, advies en prijzen

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder is een filtersysteem voor het hele huis dat hardheidsveroorzakende calcium- en magnesiummineralen uit uw water verwijdert door middel van een proces dat ionenwisseling wordt genoemd. Een waterontharder is een van de meest voorkomende en verwoestende waterproblemen: hard water. Hard water brengt schade toe aan het moderne huis. Schaalvergroting in uw leidingen, verstopping van de leidingen en vermindering van de waterdruk. Schaalvergroting verkort de levensduur van apparaten zoals vaatwassers, koffiezetapparaten en ijsmachines drastisch. Hard water vernietigt heetwatertoestellen. Hoe hoger de temperatuur van het water, hoe meer calcium en magnesium zullen stollen en verharden tot vaste afzettingen in uw warmwaterboiler. Als u in hard water gebied woont, kan het klinken alsof uw boiler popcorn knalt. Dit komt omdat de weegschaal zich aan het verwarmingselement heeft bevestigd. Naarmate de temperatuur van het verwarmingselement stijgt en de tank uitzet, beginnen de verkalkte steenafzettingen op de verwarmingselementen te kraken en zich uit te rekken. Door hard water geïnduceerde schaal is de oorzaak van dat popcorn knallend geluid.

Zonder waterontharder heeft de wasserij extra wasmiddel nodig om te voorkomen dat de wasserij er groezelig uitziet. Het serviesgoed zal uit uw vaatwasser komen, gestreept en bevlekt. Filmy scum bouwt zich op op uw douchegordijnen en uw zeep en shampoo zal niet schuimen. Baden in hard water maakt uw huid jeukend en droog en uw haar levenloos en plakkerig. De hoeveelheid tijd, energie en geld die nodig is om de schadelijke bijwerkingen van hard water op te ruimen is duizelingwekkend. Een waterontharder voor het hele huis is de oplossing voor de plaag van de waterhardheid.

Hoe werken waterontharders?

Waterontharders werken door middel van een proces dat ionenwisseling wordt genoemd en dat calcium en magnesium uit het water verwijdert. Wanneer het harde water in de minerale tank komt, stroomt het door een bed van sferische harskorrels. Deze plastic parels, meestal gemaakt van polystyreen, zijn geladen met een natriumion. De harskorrels zijn anionen, wat betekent dat ze een negatieve lading hebben. De calcium- en magnesiummineralen hebben een positieve lading, waardoor ze kationen vormen. Omdat tegengestelde ladingen aantrekken, wordt de negatieve lading van de mineralen aangetrokken door de positieve lading van de harskorrels. Terwijl het harde water door de hars stroomt, grijpen de korrels de minerale ionen vast en verwijderen ze uit het water. Wanneer de kraal het mineraalion in beslag neemt, komt het natriumion vrij. De harskolom ontdoet het water van alle hardheid terwijl het door de minerale tank stroomt en het ontharde water stroomt naar uw huis.

Wat zijn de componenten van een waterontharder?

Een waterontharder bestaat uit drie componenten: een regelklep, een minerale tank en een pekeltank. Deze drie componenten werken samen om de mineralen uit hard water te verwijderen, de watertoevoer te controleren en het systeem periodiek te reinigen door middel van een regeneratieproces.

De minerale tank

De minerale tank is de kamer waar het harde water onthard wordt. De watertoevoerleiding voert het harde water in de tank. Het water sijpelt door het bed van harskorrels, waardoor de waterhardende calcium- en magnesiumionen in het water terechtkomen. Het water komt zacht uit de tank en stroomt door uw leidingen en naar uw huishoudelijke apparaten.

. De regelklep

De regelklep meet de hoeveelheid water die door de minerale tank naar uw huis stroomt. In de klep bevindt zich een meter die de hoeveelheid water in de minerale tank volgt. Terwijl hard water door de minerale tank stroomt, wisselen de harskorrels hun natriumionen voor hardheidionen. Na verloop van tijd wordt de capaciteit van de hars uitgeput om het water effectief te blijven ontharden. Voordat de korrels te veel mineralen bevatten om de calcium- en magnesiumionen verder te verwijderen, start de regelklep automatisch een regeneratiecyclus. Deze maximale capaciteit is voorgeprogrammeerd in de boordcomputer van de regelklep en is gebaseerd op een aantal factoren, zoals de grootte van uw huis, het aantal bewoners en de hardheid van uw water. Regelkleppen zijn door de vraag gestuurde regelaars, die het mogelijk maken om waterontharders uiterst efficiënt te laten werken.

. De pekeltank

De pekeltank helpt het wateronthardingssysteem bij het regenereren. Het is een kortere tank die naast de minerale tank staat. De pekeltank bevat een sterk geconcentreerde oplossing van zout (of soms kalium) om de positieve lading van de harskorrels te herstellen. Het zout wordt handmatig in de pekeltank toegevoegd in de vorm van pellets of blokken. Deze lossen op in het water op de bodem van de tank. Wanneer de regelklep de onthardingscapaciteit van het hars registreert, wordt de zware pekeloplossing uit de tank getrokken en door de hars in de minerale tank gespoeld. Als de pekeltank geen zout meer bevat, wordt het water dat door het apparaat stroomt niet meer onthard.

Hoe werkt de regeneratie van de waterontharder?

De regeneratiecycli overspoelen de harskorrels met een sterk geconcentreerde pekeloplossing, spoelen de hardheidsmineralen af en voeren ze uit het systeem. De harskorrels worden opgeladen en geprimed om de hardheidsmineralen opnieuw te verwijderen. De harskorrels zijn uiterst duurzaam en kunnen uw water twintig jaar of langer effectief verzachten. Waterontharders regenereren op een van de volgende twee manieren: regeneratie door middel van co-current of counter-current regeneratie (ook wel downflow pekelen en upflow pekelen genoemd).

Terugwinningscyclus met tegenstroom

In een regeneratiecyclus met gelijktijdige stroom komt de pekeloplossing in dezelfde richting als de servicestroom in de minerale tank terecht. De pekeloplossing stroomt over de diepte van het bed van de harskorrels en een ionenuitwisselingsproces vindt opnieuw plaats, alleen deze keer in omgekeerde richting. Terwijl de pekel over de korrels stroomt, dwingen de zouten de korrels om de magnesium- en calciumionen vrij te laten in ruil voor het natriumion. Naarmate de pekel door de hars stroomt, vormt zich een steeds meer geconcentreerde golf van hardheidsmineralen die door het hele systeem stroomt. Naarmate de pekeloplossing meer hardheidsmineralen door de bodem duwt, ontstaat er een voortdurende uitwisseling en hernieuwde uitwisseling van mineralen en regeneratie-ionen. Tegen de tijd dat het water de tank heeft verlaten, is de sterkte van de oplossing aanzienlijk verminderd. In een regeneratiecyclus met gelijktijdige stroom wordt de hoogst geladen bolletjes op de bolletjes aan de bovenkant van de tank geplaatst. Bij de gelijktijdige regeneratie wordt meer water en zout gebruikt om het regeneratieproces te voltooien dan bij de tegenstroom.

Tegenstroom regeneratiecyclus

In een regeneratiecyclus met tegenstroom komt het water in de tank terecht via de bodem van de minerale tank, waar het water gewoonlijk uitkomt. De tegenstroomcyclus loopt de pekel door het harsbedrijf, beginnend bij de bodem waar de harskorrels meestal het minst uitgeput zijn. Dit betekent dat er minder hardheidsmineralen zijn die tijdens de regeneratiecyclus een heruitwisseling van de harskorrels op gang brengen. De pekel is minder uitgeput tegen de tijd dat het de bovenkant van het harsbedrijf bereikt, waar de ontharder eerst contact maakt met het harde water. Een waterontharder met tegenstroom gebruikt 75% minder zout en 65% minder water dan een waterontharder met tegenstroom. Het verdeelt ook de oplaadbare natriumionen eerlijker over de waterontharder. In een tegenstroomcyclus zullen de meest geladen kralen op de bodem van de tank zitten, vlak voordat het water het huis binnenkomt. Deze worden ook wel waterontharders met een hoog rendement genoemd.

Wat verwijderen waterontharders?

Waterontharders verwijderen voornamelijk calcium- en magnesiumionen uit hard water. Calcium (Ca2+) en magnesium (Mg2+) zijn de twee waterhardheidsveroorzakende mineralen. Het ionenuitwisselingsproces zal bovendien alle positief geladen ionen (ook wel kationen genoemd) aantrekken en verwijderen. Dit kan ook andere mineralen zoals ijzer en mangaan omvatten.

Verwijdert een waterontharder ijzer?

Waterontharders verwijderen ijzerhoudend ijzer (opgelost ijzer) wanneer het in kleine hoeveelheden en het grootste deel van het ijzer in oplosbare toestand is. IJzer maakt de kleur van het water donkerder en laat zichtbare vlekken achter op uw toilet, badkuip en in uw wasbakken. IJzer (onoplosbaar ijzer) is moeilijker te verwijderen met een ontharder. IJzer zal zich ophopen op het harsbedrijf en bestand zijn tegen het terugspoelen van de regeneratiecyclus. Dit kan ijzerslakken in uw ontharde water produceren en de potentie van de harskorrels verminderen. Wanneer opgelost ijzer wordt blootgesteld aan zuurstof, oxideert het en wordt het ijzerijzer. Dus, ook al kan een waterontharder ijzer in opgeloste toestand verwijderen, als je een hoog ijzergehalte in je water hebt, zal een deel van het ijzer onvermijdelijk in een onoplosbare toestand veranderen. Als uw waterontharder grote hoeveelheden ijzer verwerkt, zult u een chemische oplossing zoals Rust Out willen gebruiken om uw ontharderbed te reinigen en de levensduur van uw harskorrels te verlengen. IJzer kan het beste uit water worden verwijderd door een ijzeren filter of een uitgebreider filtratiesysteem zoals omgekeerde osmose.

Is zacht water veilig om te drinken?

Zacht water is veilig om te drinken. Tijdens het ionenwisselingsproces laten de harskorrels wel natrium vrij in het water bij het vasthouden van de hardheidsmineralen. Maar de hoeveelheid natrium in onthard water is niet ongezond, en is eigenlijk veel minder dan wat algemeen wordt gedacht. Als je matig hard water hebt, bijvoorbeeld vijf korrels per gallon (ongeveer 86ppm), dan is dat slechts 37 milligram natrium per kwart water. Dat is minder dan 2% van de voorgestelde dagelijkse natriuminname. Een sneetje wit brood heeft ongeveer 170 milligram natrium en een sneetje pizza heeft ongeveer 640 milligram. Dus, relatief gezien, is de hoeveelheid natrium toegevoegd door waterontharders verwaarloosbaar.

De hoeveelheid natrium die door een waterontharder wordt toegevoegd is lineair gerelateerd aan het aantal hardheidsmineralen dat wordt gereduceerd. Voor elke milligram hardheid in het water geeft de ontharder twee milligram natrium vrij. Dit wordt alleen problematisch als u in een gebied met extreem hard water woont. Als uw water een hardheid van meer dan 400 ppm heeft, zult u een omgekeerde osmose systeem willen installeren om het water waarmee u drinkt en kookt te behandelen. Het omgekeerde osmose systeem duwt het water door een semipermeabele membraan dat in staat is om bijna alle opgeloste vaste stoffen en zouten uit het water te verwijderen. Als uw arts u heeft aanbevolen om uw natriuminname te verminderen als gevolg van bloeddruk- of nierproblemen, is het ook raadzaam om een omgekeerde osmose systeem te installeren na uw ontharder.

Wat verwijderen waterontharders?

Waterontharders verwijderen vooral calcium- en magnesiumionen uit hard water. Calcium (Ca2+) en magnesium (Mg2+) zijn de twee waterhardheidsveroorzakende mineralen. Het ionenuitwisselingsproces zal bovendien alle positief geladen ionen (ook wel kationen genoemd) aantrekken en verwijderen. Dit kan ook andere mineralen zoals ijzer en mangaan omvatten.

Verwijdert een waterontharder ijzer?

Waterontharders verwijderen ijzerhoudend ijzer (opgelost ijzer) wanneer het in kleine hoeveelheden en het grootste deel van het ijzer in oplosbare toestand is. IJzer maakt de kleur van het water donkerder en laat zichtbare vlekken achter op uw toilet, badkuip en in uw wasbakken. IJzer (onoplosbaar ijzer) is moeilijker te verwijderen met een ontharder. IJzer zal zich ophopen op het harsbedrijf en bestand zijn tegen het terugspoelen van de regeneratiecyclus. Dit kan ijzerslakken in uw ontharde water produceren en de potentie van de harskorrels verminderen. Wanneer opgelost ijzer wordt blootgesteld aan zuurstof, oxideert het en wordt het ijzerijzer. Dus, ook al kan een waterontharder ijzer in opgeloste toestand verwijderen, als je een hoog ijzergehalte in je water hebt, zal een deel van het ijzer onvermijdelijk in een onoplosbare toestand veranderen. Als uw waterontharder grote hoeveelheden ijzer verwerkt, zult u een chemische oplossing zoals Rust Out willen gebruiken om uw ontharderbed te reinigen en de levensduur van uw harskorrels te verlengen. IJzer kan het beste uit water worden verwijderd door een ijzeren filter of een uitgebreider filtratiesysteem zoals omgekeerde osmose.

Is zacht water veilig om te drinken?

Zacht water is veilig om te drinken. Tijdens het ionenwisselingsproces laten de harskorrels wel natrium vrij in het water bij het vasthouden van de hardheidsmineralen. Maar de hoeveelheid natrium in onthard water is niet ongezond, en is eigenlijk veel minder dan wat algemeen wordt gedacht. Als je matig hard water hebt, bijvoorbeeld vijf korrels per gallon (ongeveer 86ppm), dan is dat slechts 37 milligram natrium per kwart water. Dat is minder dan 2% van de voorgestelde dagelijkse natriuminname. Een sneetje wit brood heeft ongeveer 170 milligram natrium en een sneetje pizza heeft ongeveer 640 milligram. Dus, relatief gezien, is de hoeveelheid natrium toegevoegd door waterontharders verwaarloosbaar.

De hoeveelheid natrium die door een waterontharder wordt toegevoegd is lineair gerelateerd aan het aantal hardheidsmineralen dat wordt gereduceerd. Voor elke milligram hardheid in het water geeft de ontharder twee milligram natrium vrij. Dit wordt alleen problematisch als u in een gebied met extreem hard water woont. Als uw water een hardheid van meer dan 400 ppm heeft, zult u een omgekeerde osmose systeem willen installeren om het water waarmee u drinkt en kookt te behandelen. Het omgekeerde osmose systeem duwt het water door een semipermeabele membraan dat in staat is om bijna alle opgeloste vaste stoffen en zouten uit het water te verwijderen. Als uw arts u heeft aanbevolen om uw natriuminname te verminderen als gevolg van bloeddruk- of nierproblemen, is het ook raadzaam om een omgekeerde osmose systeem te installeren na uw ontharder.

Heb ik een waterontharder nodig?

Als u leeft met een verminderde druk van kalkafzettingen, droog haar, stijf wasgoed en eindeloze reparatiefacturen voor uw apparatuur, dan heeft u een waterontharder nodig. Hard water is geen probleem dat vanzelf verdwijnt en de kosten van hard water zullen alleen maar toenemen. Met een waterontharder zullen apparaten onvermijdelijk eerder uitvallen dan de verwachte levensduur. Als de kalkaanslag zich blijft ophopen in uw leidingen, zal uw debiet beperkt blijven en loopt u het risico om de waterdruk in het hele huis te verliezen. Hard water teistert waterverwarmers, en zonder een ontharder zullen uw energierekeningen naar de hemel blijven lopen. Als uw watertoevoer moeilijk is, zal de voortdurende cyclus van reparaties en vervangingen doorgaan totdat uw huis is beveiligd door een waterontharder.

Hoeveel kost een waterontharder?

Een waterontharder voor het hele huis kost tussen de 600 en 1500 dollar. Als uw huis in een gebied met hard water ligt, is een waterontharder geen luxe, het is een integrale investering in uw huis en uw eigendom. De grootte van uw huis en de hardheid van uw water factor in de grootte en het model van de waterontharder die voor u geschikt is. Houd er rekening mee, ondanks het hoge prijskaartje, dat waterontharders 20 jaar of langer meegaan. Ze hebben ook zeer lage maandelijkse operationele kosten. Ze vereisen een minimum aan elektriciteit om te functioneren (niet meer dan een wekker aan het bed). Waterontharder hars kan meer dan 20 jaar meegaan als het goed wordt teruggespoeld. De enige echte maandelijkse uitgave is het aanvullen van de pekeltank met zout. De industrienorm is dat een huishouden van vier personen met een standaard rendementsverzachter ongeveer 40 lbs zout per maand doorloopt. Echter, water met een hoog TDS-gehalte en ijzergehalte zal meer zout nodig hebben om effectief te ontharden. Een 40 pond zak natriumchloridepellets varieert in prijs van 10 tot 25 dollar. Het upgraden naar een hoog rendement tegen de stroom in pekelinstallatie zal nog minder zout gebruiken.

Vergeleken met de dagelijkse kosten en frustraties van hard water, is een waterontharder uiteindelijk een investering die u veel geld zal besparen. De kosten van het wateronthardersysteem worden ruimschoots gecompenseerd door de besparingen op geld en energie.

Hoe installeert u een waterontharder?

Een waterontharder moet zo dicht mogelijk bij de ingang van het huis worden geïnstalleerd. Dit zorgt ervoor dat het grootste deel van uw sanitair en apparatuur de vruchten plukt van het transport van het ontharde water. Het is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat uw waterontharder zich vóór uw waterverwarmer bevindt, aangezien hard water de grootste schade toebrengt aan warmwatertoestellen. U zult de ontharder willen installeren op een droge, vlakke plaats, zoals een kelder of garage. Het moet dicht bij de hoofdleiding van het water zijn, een stopcontact om het systeem aan te zetten en een afvoer voor de pekeloplossing uit de regeneratiecyclus.

De meeste ontharders hebben een bypass ingebouwd in de inlaat en de uitlaat. Door een klep te draaien, kunt u de ontharder omzeilen in het geval dat u er onderhoud aan moet plegen of zelfs terwijl u bezig bent met de installatie van de waterontharder. Als de ontharder die u kiest geen bypass heeft, dan is het verstandig om er een te bouwen van loodgieterswerk om de apparatuur te omzeilen voor het geval u de unit moet onderhouden.